VOOR WIE?

Wist je dat je wel zo’n 30.000 grote en kleine keuzes per dag maakt? Je studiekeuze is vaak je eerste echte grote keuze.

Een studiekeuze maken een proces. Begin op tijd en neem er de tijd voor. Het is belangrijk dat je eerst goed weet wie je bent en wat je wilt, voordat je naar studies gaat kijken.
Dat helpt je een goede doordachte en onderbouwde keuze te maken. En zo’n keuze vergroot dan weer je kans op succes.

Je kunt bij me terecht met al je vragen twijfels rondom studiekeuze, denk hierbij aan:

  • je vindt heel veel dingen leuk of juist niets en ziet door de bomen het bos niet meer. 
  • je hebt last van keuzestress en wilt weten wat nu ècht bij jou past. 
  • je hebt gekozen, maar twijfelt, of je komt erachter dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.
  • je weet niet of je wel aan een vervolgopleiding wilt starten en overweegt een tussenjaar, maar weet niet hoe je dat het beste invult.

Is een van deze situaties op jou van toepassing? Je bent echt niet de enige en je hoeft het niet alleen uit te zoeken. Als je niet weet waar je moet beginnen, schakel hulp in van mensen die jou goed kennen, zoals je ouders, vrienden, docenten of decaan. Of neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking, om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

WERKWIJZE

Samen staan we stil bij wie je bent, wat je leuk vindt, wat je kwaliteiten en talenten zijn. Dat is soms nog best lastig, een Kickor (TMA) talenten scan kan dan op een snelle manier veel bruikbare informatie over jouw talenten en competenties geven. Maar ook over jouw leerstijl of in welke omgeving jij het beste tot je recht komt.

Vervolgens onderzoeken we welke studies het beste bij jou passen. Dit doen we in persoonlijke gesprekken, waarbij ik je vragen stel en spellen en oefeningen inzet. Tussen de gesprekken door ga je zelf aan de slag, eerst met opdrachten, later door je te verdiepen in studies. 

Een eerste gesprek vindt plaats met jouw ouders erbij. Tussen de gesprekken door ga je zelf aan de slag en houden we nauw contact. Ik ben je vraagbaak en stok achter de deur. Ik geef je houvast en richting of zet je aan tot actie, maar net wat jij nodig hebt.

Een studiekeuzetraject is maatwerk, maar bestaat altijd uit deze 4 stappen:

Mijn aanpak

1. Oriënteren

In deze fase onderzoeken we wie jij bent, wat je leuk vindt. Wat zijn jouw talenten en kwaliteiten? Wat vind jij belangrijk?

2. Verkennen

We bekijken welke opleidingen er zijn? Wat spreekt jou aan? Je maakt een Studiekeuze Top 3.

3. Verdiepen

Je bezoekt open dagen en meeloopdagen, spreekt mensen in het werkveld. Misschien past een tussenjaar wel beter bij jou? Wat heb je nog nodig om een keuze te kunnen maken?

4. Keuze maken

Het maken van je daadwerkelijke keuze voor een opleiding of een tussenjaarplan. Een goed onderbouwde keuze waar jij voor kunt gaan!

RESULTAAT

Aan het einde van het traject heb jij jezelf veel beter leren kennen. Je weet wat voor jou belangrijk is, wat je wilt bereiken en waar jij blij van wordt.

Ook weet je waar een studie voor jou aan moet voldoen en heb je je goed verdiept in wat de studie precies inhoudt. Hierdoor heb je  een onderbouwde keuze kunnen maken, waar je een goed gevoel bij hebt en voor kunt gaan. Misschien is de uitkomst wel dat je (nog) niet gaat studeren, maar kiest voor een tussenjaar. 

Doordat je weet waarom jij precies díe ene studie hebt gekozen, ben je goed gemotiveerd om te starten en dat verhoogt je kans op studiesucces. 
Maar bovenal heb je ‘leren kiezen’: je hebt geleerd hoe je keuzes maakt en al die kennis en ervaring helpen jou ook weer bij volgende keuzes in je leven.